Skuggan av kvinnohand med tomt vinglas vid ytterdörr
Enligt Folkhälsomyndighetens enkät är riskbruket av alkohol bland kvinnor större i Jämtlands län jämfört med de flesta andra län i Sverige. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Hälsa

Många kvinnor i länet dricker för mycket

Kajsa Tengvall: Blivit mer okej att dricka mitt i veckan
0:52 min

14 procent av kvinnorna Jämtlands län är riskkonsumenter av alkohol, den näst högsta siffran bland kvinnor i hela landet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Bara Stockholms län har större andel riskkonsumenter bland sina kvinnor. Att många kvinnor i Jämtlands län dricker mer tror Kajsa Tengvall i Järpen beror på att det är allt vanligare att man går ut och tar ett glas vin mitt i veckan.

– Det blir mer okej att gå ut och umgås över alkohol ute på krogen efter jobbet. Att istället för att gå och fika så kunde man ta ett glas vin på en tisdag, det var liksom inte särskilt konstigt att göra det mitt i veckan, säger Kajsa Tengvall. 

Bland männen Jämtlands län är det 17 procent som är riskkonsumenter av alkohol, en av de lägsta siffrorna i landet jämfört med män i andra län.

Totalt sett hamnar Jämtlands län på en fjärdeplats i landet över de län som har störst andel riskkonsumenter av alkohol. Om man slår ihop kvinnor och män. Med riskbruk menas en påtagligt förhöjd risk för skadliga konsekvenser.

Statistiken bygger på svar från Nationella folkhälsoenkäten som har genomförts bland personer mellan 16 och 84 år under år 2013-2016. Uppgifterna har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".