Skumsläckare
Allt färre personer dör i bränder. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio
Brandskydd

Färre dör i bränder

Allt färre personer i landet omkommer i samband med bränder. Det enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Hittills i år har 105 personer omkommit vid bränder, och även om det enskilda år kan förekomma stora variationer ser MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en nedåtgående trend de senaste tio åren.

Mellan 1999-2008 omkom i genomsnitt 131 personer per år. De tio senaste åren, 2007-2016 är motsvarande siffra 110 personer per år.

Det har under många år varit framförallt äldre personer som dött i bränder, så också även i år. Nästan hälften som omkommit i bränder i år är äldre än 65 år.

Nu efterfrågar Brandskyddsföreningen mer individanpassat brandskydd.

– För att rädda dessa, framförallt äldre personer, behövs andra åtgärder än brandfilt och brandvarnare som kan rädda människor med begränsad förmåga att själva släcka en brand eller ta sig ut om det börjar brinna, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".