Leif Milling, man  sitter i blå soffa
Leif Milling är författare och fotograf som gjort kokboken "Älgkött och peran" Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Litteratur

Kokbok med Gimdalens älgjägare kan bli världsbäst

Leif Milling: Boken är en skildring av en livsstil
9:59 min

Kokboken "älgkött och Peran" har nominerats till världens bästa kokbok.

Författaren och fotografen Leif Milling från Gimdalen berättar att det inte är en vanlig kokbok. Boken handlar om Gimdalens södra jaktlag i östjämtland och innehåller mer än bara recept och bilder från bygden. 

– Det är porträtt och beskrivningar om människorna i byn, förklarar Leif. 

Leif har skrivit en del böcker om fiske tidigare men har nu alltså tagit klivet ut i älgskogen och trots att han varken har jägarexamen eller bössa är han med i jaktlaget. 

Jag är en jägare fast jag bara har en kamera

Leif blev tillfrågad av Gimdalens södra jaktlag att skriva en bok om deras filémiddagar och resultatet blev en 190 sidor bok som kan få fint pris.

En jury har utsett "Älgkött och Peran" till svenska bidraget i kategorin; Best Scandinavian cuisine. Leif tycker det känns både overkligt och smickrande över nomineringen. Vinnarna presenteras på årliga galan "Gourmand Awards" i Yantai, i Kina i slutet av maj 2017. Men den tidpunkten är illa vald anser Leif Milling. 

– Det är både fel tid och fel plats. Det är då sländorna börjar kläckas och man kan börja flugfiska, säger Leif. Troligen kommer det att åka en svensk delegation till Kina och Leif stannar hemma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".