Casper Svahn och Albin Jutström undviker helst skolans toaletter.
Casper Svahn och Albin Jutström undviker helst skolans toaletter. Foto: Simon Gunnholt/Sveriges Radio
Sjukvård

Allt fler barn behandlas för förstoppning

Jennifer Dahlén: Barnen får inte tid att gå på toaletten
3:05 min

Allt fler barn i länet behandlas för förstoppning. Stress kan vara en bidragande orsak till ökningen, enligt expertis på Socialstyrelsen.

Utvecklingen är tydlig. Statistik från Socialstyrelsen från 2006 och framåt visar på en ständig ökning av utskrivna recept mot förstoppning. När det gäller barn mellan 0 och 9 år har ökningen i antalet barn gått från 17 stycken år 2006 till 947 stycken år 2015. 

Stress kan vara en bidragende orsak, tror Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen. Men han ser också andra tänkbara orsaker. 

– Det kan vara så att man har en annan livsstil i dag med en annan kost. Det kan spela in. Vi vet också att det är svårare att ha tillgång till toaletter i skolorna i dag. Det kan vara en bidragande orsak, säger Carl-Erik Flodmark.

Casper Svahn, 10 år, och Albin Jutström, 9 år, från Östersund, undviker helst skolans toaletter.

– Ibland är det lite äckligt, kiss på toalettringen och så. Jag försöker hålla mig så länge jag kan, säger Casper Svahn. 

Jennifer Dahlén, Östersund, är mamma till en fyraårig dotter. Hon tror att stress är boven i dramat. 

– Framför allt tror jag att det är för lite personal på förskolorna. Barn hinner inte gå på toaletten som de ska och får inte sitta så länge som de behöver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".