man vid brandbil
Deltidsbrandmannen Håkan Olofsson tycker att det nya avtalet är respektlöst och har därför sagt upp sig efter 15års tjänst. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Räddningstjänst

Deltidsbrandmän slutar på grund av nytt kollektivatal

Håkan Olofsson: Det är respektlöst
3:59 min

En slopad ob- och bilersättning samt ökad arbetsskyldighet gör att deltidsbrandmän i länet proterserar mot det nya kollektivavtalet.

– Jag har sagt upp mig, säger Håkan Olofsson, deltidsbrandman i Gällö och distriktsombudsman för fackförbundet Brandmännens riksförbund. 

Håkan Olofsson har jobbat 15 år som deltidsbrandman men efter det nya kollektivavtalet blev klart så har han lämnat in sin avskedsansökan.  

– Jag jobbar på industri och tjänar väldigt bra där på kvällar och helger och då förlorar jag pengar när jag åker därifrån om det kommer ett larm och går i rejäl ekonomisk förlust och det accepterar inte jag, det är respektlöst mot arbetsgruppen att förhandla fram ett sådant här avtal.

På Håkan Olofssons brandstation i Gällö ska de vara tolv personer, men bara nio tjänster är tillsatta. Nu har tre personer sagt upp sig i och han menar att det ser katastrofalt ut inför våren. 

– Vi kommer inte att kunna upprätthålla beredskapen om inte arbetsgivaren lyckas rekrytera nya, säger han. 

Anledningen till att avtalet blivit så här menar Håkan Olofsson har att göra med att andra fackförbund har varit med och förhandlat fram avtalet. det till skillnad från tidigare år då Brandmännens riksförbund förhandlat fram ett avtal som Kommunal och Vision sedan skrivit under. 

– I år ville Kommunal vara med i ett tidigt skede och det gjorde de på ett väldigt underligt sätt. De fick ett bud från SKL, Sveriges kommuner och Landsting och Pacta den 6e oktober som de skrev under den 7e som leder till lönesänkningar för många, säger Håkan Olofsson. 

 Varför har ni skrivit under det?

– Eftersom det redan fanns ett avtal som Kommunal och Vision skrivit under hade vi blivit avtalslösa trots att vi organiserar nästan samtliga av landets deltidsbrandmän så valde att skriva under och jobba utifrån det som fanns. Vi har fått mycket kritik för det vilket jag förstår men det var det bästa sättet att undvika en kollaps av den svensk räddningstjänst, säger han.

Räddningschefen i Jämtlands räddningsförbund, Lars Nyman förstår oron hos de anställda oroas av att avtalet innebär en större kostnad för arbetsgivaren och han tycker det är för tidigt att dra några slutsatser om vilka konsekvenser det kommer att ge för dom anställda.

– Vi har manat till besinning för att få en chans att titta på vart skillnaderna ligger. Sedan är avtalet normativt men vi vill se hur det är upplagt och hur det tolkas, säger räddningschefen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".