Några av Östersundshems Attefallshus lyft på plats i Torvalla i Östersund.
Några av Östersundshems Attefallshus lyft på plats i Torvalla i Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Domstolarna

Attefallsaffären kan bli dyr för Östersundshem

VDn: Trygg med att vi följt lagen
0:42 min

Konkurrensverket underkänner Östersundshems skäl för att inte upphandla sin stororder av attefallshus. Nu kräver verket 5 miljoner kronor i straffavgift.

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshems attefallshus köptes in för att lösa kommunens generella bostadsbrist - men det är inget godtagbart skäl för att strunta i att göra en utannonserad upphandling.

Det anser Konkurrensverket som nu vill dra Östersundshem inför domstol och kräva dem på en straffavgift på 5 miljoner kronor.

"Attefallsprojektet var planerat utifrån kommunens och inte Migrationsverkets behov."

Det skriver Konkurrensverket i den utredning som de i förra veckan skickade till Östersundshem och som P4 Jämtland tagit del av.

Konkurrensverket anser därför inte att kommunen kan hävda att de var tvingade att snabbt köpa in husen och därför hoppade över upphandlingsförfarandet.

Migrationsverket drog sig ur

Det framkommer också att Migrationsverket i ett tidigt skede var intresserade av att hyra alla de 100 attefallhusen, men att de tyckte att det var otydligt om de skulle få göra det och därför drog sig ur.

Konkurrensverket bedömer att hela affären, med en order på 100 hus och option på 50 till är värd drygt 80 miljoner kronor.

Den föreslagna straffavgiften på 5 miljoner kronor anses därför vara en avskräckande och proportionerlig sanktion.

Östersundshem har nu till den 20 januari på sig att lämna synpunkter, innan Konkurrensverket beslutar om att skicka ärendet vidare till Förvaltningsrätten.

Östersundshems VD Daniel Kindberg säger till P4 Jämtland att han känner sig trygg i att bolaget inte gjort fel.

– Vi är lika övertygade i dag som då att vi följt både EU-direktiv och svensk lag.

– Det handlar om hur man ser på omständigheterna och vilka utgångspunkter som funnits.

Mer om Attefallsaffären

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".