Två personer i dörröppning
I de 20 husen vid blomstergården, där Johan Karlsson bor tillsammans med Emelie Nyman på 25 kvadrat, flyttade de första hyresgästerna in redan i september. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Attefallsaffären

Bara en tredjedel av attefallshusen uthyrda

Dyrare än kalkylerat
1:28 min

Östersundshem har monterat upp knappt hälften av sina 100 attefallshus. Den försenade byggnationen och den halverade hyran gör att slutnotan blir större än beräknat.

Husen vid Blomstergården, strax nedanför Östersunds skidstadion, blev färdiga först och där var universitetsstudenten Johan Karlsson en av dom första som flyttade in.

– Det är jättebra faktiskt. Jag tycker det fungerar fint, säger han.

I Valla på Frösön finns det åtta hus med folk i sju av dom. Snart är tio hus på Körfältet och åtta i Torvalla färdiga för inflyttning.

I de 20 husen vid Blomstergården, där Johan Karlsson bor tillsammans med Emelie Nyman på 25 kvadrat, flyttade de första hyresgästerna in redan i september.

När husen köptes in, utan att någon upphandling gjordes, var ett av villkoren att det ska flyktingar i 75 procent av dem. Något som man hittills har lyckats uppfylla, eftersom 21 av hyresgästerna är nyanlända med uppehållstillstånd, övriga är studenter och ungdomar.

I Östersundshems ursprungliga kalkyl hade man räknat med 10 000 kronor i hyra per månad och hus för att få investeringen att gå ihop, men hyran är nu knappt hälften. Det finns även en risk för att man får betala en straffavgift på fem miljoner kronor för att konkurrensverket anser att direktupphandlingen var olaglig. Trots det kommer projektet gå ihop ekonomiskt, enligt Daniel Kindberg, vd för Östersundshem.

– Allt har att göra med vilka avskrivningar du sätter. Så det handlar väldigt mycket om avskrivningstiden på projektet, säger han.

Har det förändrats? Kommer de att stå längre än fem år?

– Nej, det tror vi absolut inte. 

Östersundshems plan är fortfarande att alla 100 hus ska monteras upp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".