Nyårsfirandet är på intågande och Elin Olofsson förutspår en ljusnande framtid där vi lastar tungt. Foto: Alastair Grant/AP
Fyrverkerier i London. Foto: Foto: Alastair Grant/AP
Östersund

Slutar sälja fyrverkerier efter protester

Kjell Lindström: Har fått höra både det ena och det andra
3:39 min

Kjell Lindström har sålt fyrverkerier i 20 år. Nu slutar han efter klagomål från kunder.

Fyrverkerier har länge haft en säker ställning på nyårsafton. Men i år har förbudsdebatten tagit ordentlig fart i länet, både på sociala medier och i de beslutande rummen.

Tidigare har ett enigt kommunfullmäktige i Härjedalens kommun beslutat att förbjuda fyrverkerier. Det möttes sedan upp av en överklagan från en privatperson. 

Och flera försäljare av fyrverkerier har fått mer och mer klagomål där kritiken ofta handlar om fyrverkeriernas inverkan på djur och natur. På Brunflo sport- och fiske har det gått så långt att de nu väljer att sluta sälja fyrverkerier. 

- Det har blivit mycket motstånd mot fyrverkerier och det ligger lite i tiden. Samtidigt måste man förstå alla djurägare, säger Kjell Lindström, ägare.

Men andra kommer att fortsätta sälja fyrverkerier, som till exempel Ronny Hopstadius på söder i Östersund.

- Jag förstår djurägare, jag är själv hundägare. Men det är bättre att vi säljer den här produkten som har kunskap och kan den. Ett förbud kan göra att betydligt farligare produkter börjar dyka upp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".