En sköterska tar ett blodprov. Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT
Vård

Landstingen i norr ger 2,5 miljoner till klinisk forskning 2017

Jonas Appelberg: Större patientmaterial gör att kvaliteten blir högre
0:48 min

Landstingen i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och region Jämtland-Härjedalen ger 2,5 miljoner till klinisk forskning 2017 genom satsningen Vårdforskning I Samverkan Regionalt i Norr, Visare Norr.

Det är allt fler som söker forskningsmedel från Visare Norr. Inför 2017 har 50 projekt ansökt om pengar, 17 av dem har beviljats anslag. Ett av de projekt som fått mest pengar handlar om en studie i region Jämtland/Härjedalen om kolorektalcancer, det vill säga tjock- och ändtarmscancer.

– Man pratar mycket idag om man ska införa screening för kolorektalcancer, eftersom det är en vanlig cancerform. En forskargrupp i Region Jämtland/Härjedalen leder det arbetet tillsammans med Västerbotten, säger Jonas Appelberg, forsknings- och utvecklingschef vid landstinget Västernorrland.

75 miljoner på 30 år

Landstingen i norr har de senaste 30 åren fördelat drygt 75 miljoner kronor till klinisk forskning i norr. Det är fler än 900 forskningsprojekt som under åren har fått medel från Visare Norr. Jonas Appelberg säger att det är viktigt att samarbeta mellan landstingen.

– Det handlar om att få större patientmaterial och det gör att kvaliteten på forskningen blir högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".