Många har hört av sig till P4 Halland om missförhållanden på företaget Retlog. Foto: Skärmdump
Skärmdump av nätkonversation om missförhållanden på företag.
Lagändringar vid nyår

Stärkt skydd för den som larmar om missförhållanden

Starkare skydd för visselblåsare
0:52 min

Arbetsgivare som straffar anställda som slår larm om missförhållanden på arbetsplatsen kommer kunna dömas till skadestånd enligt en ny lag som trädde i kraft första januari.

Rätten till skadestånd ska gälla alla anställda på både privata och offentliga företag.

Tanken är att lagen ska fungera som ytterligare ett skydd för anställda som påpekar eller avslöjar missförhållanden på sin arbetsplats.

Lagen kommer täcka larm om allvarliga missförhållanden där det lett till att den anställda bestraffats på något sätt. Till exempel fått sparken eller fått en alldeles för stor arbetsbörda lagd på sig.

Rätten till skadestånd kommer främst gynna anställda på privata företag som i dagsläget inte skyddas i lika stor utsträckning som offentligt anställda när det gäller rätten att få lämna ut information

Domstol kommer avgöra om ärendet hamnar inom ramarna för lagen eller om det helt enkelt handlar om en bestraffning eller åtgärd som grundas i något annat än att personen utnyttjat sin rättighet att lämna ut information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".