Magnus Uggla och Carolina Norén med en stor gyllene tårta.
Magnus Ugglas låt “Jag och min far” är Svensktoppens populäraste låt sedan starten 1962. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Svensktoppen

Magnus Ugglas ”Jag och min far” populäraste låten någonsin på Svensktoppen

Den här omröstningen är lika stor att vinna för en artist som det måste va för en idrottsman att erhålla Jerringpriset. Men det måste blivit något fel. Nån måste ha hackat Svensktoppen, säger vinnaren Magnus Uggla.

Magnus Ugglas låt “Jag och min far” är Svensktoppens populäraste låt sedan starten 1962.

Det har en statistiskt utvald jury kommit fram till i en omröstning om Svensktoppens låtklassiker. Resultatet avslöjades idag i Svensktoppens guldlista 2016.

– Den här omröstningen är lika stor att vinna för en artist som det måste va för en idrottsman att erhålla Jerringpriset. Men det måste blivit något fel. Nån måste ha hackat Svensktoppen, säger vinnaren Magnus Uggla.

Det var jämnt mellan Magnus Ugglas “Jag och min far” och Mando Diaos “Strövtåg i hembygden” in i det sista, men till slut var det Magnus Uggla som tog hem den åtråvärda förstaplatsen i Svensktoppens guldlista 2016.

– När det kommer till Svensktoppen vill vi bli berörda, det är vad detta visar. Styrkan i “Jag och min far” och “Strövtåg i hembygden” är att de blivit så stora i folks vardag, det är tröstelåtar. Vemodet är så tydligt här, säger programledaren Carolina Norén. 

“Jag och min far” skrevs av Olle Ljungström och Magnus Uggla arbetade om låten till TV4-programmet ”Så mycket bättre”. Den 23 december 2012 gick låten rakt in på Svensktoppens andraplats och veckan efter klättrade den till förstaplatsen. Låten låg sedan 161 veckor på Svensktoppen och var en av de låtar som plockades bort vid regeländringen i januari 2016 då maxtiden blev ett år på listan.

– Med låten "Jag och min far" visade Magnus Uggla upp en ny och allvarligare sida som publiken tog till sig. Han är en av våra mest folkkära artister nu, det tror jag också spelat in. Magnus har blivit folkkär utan att tappa sin udd, en ganska unik kombination, säger programledaren Carolina Norén.

Helen Sjöholm är den röst som lyssnarna helst vill höra på Svensktoppens guldlista. Hon är representerad med två låtar – Vi hör henne på ”Du är min man” och på tredjeplatsen med ”Gabriellas sång”.

- Jag har fått mycket reaktioner på ”Gabriellas Sång” genom åren. Jag har sjungit den på vigslar och begravningar. Den går att fylla med så mycket, både kraft och glädje men också sorg och tröst, berättar Helen Sjöholm.

När det gäller kompositörer är det Benny Andersson och Björn Ulvaeus som har fått med flest låtar i topp 10 med “Du är min man” och “Guldet blev till sand”. 

Något som inte verkar beröra folk lika mycket längre är dansband. Musikstilen som tidigare kunde dominera Svensktoppen har nu svårt att komma in på listan. 

– Dansbandens tid är definitivt förbi på Svensktoppen, men det förvånade mig ändå att “De sista ljuva åren” inte kom med på topp-tio-listan, säger programledaren Carolina Norén.

De tio låtar som kom in på guldlistan får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna också vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.


 

Svensktoppens guldlista 2016 tio-i-topp

 

 1. Magnus Uggla “Jag och min far”
 2. Mando Diao “Strövtåg i hembygden”
 3. Helen Sjöholm “Gabriellas sång”
 4. Lars Winnerbäck med Miss Li “Om du lämnade mig nu”
 5. Miriam Bryant “Ett sista glas”
 6. Peter Jöback “ Guldet blev till sand”
 7. Björn Skifs “Håll mitt hjärta”
 8.  BAO med Helen Sjöholm “Du är min man”
 9.  Avicii “Hey brother”
 10.  Takida “Curly Sue”

 

Utanför listan

 

 1. Händerna mot himlen – Petra Marklund
 2. My silver lining – First Aid Kit
 3. Tusen Bitar – Laleh
 4. Ta mig tillbaka – Darin
 5. Omkring tiggarn från Luossa – Hootenanny Singers
 6. De sista ljuva åren – Lasse Stefanz & Christina Lindberg
 7. Två mörka ögon – Sven-Ingvars
 8. Waiting for love – Avicii
 9. Should´ve gone home – Måns Zelmerlöw
 10.   I did it for love – Jessica Andersson
 11.   Till min kära – Streaplers
 12.   En dag i sänder – BAO med Helen Sjöholm

 


 

Om Svensktoppens guldlista:

I “Svensktoppens guldlista” i P4 utses de bästa låtarna från Svensktoppens historia som har legat på Svensktoppen i minst ett år. En statistisk utvald jury på 1500 personer röstar på sina favoriter från Svensktoppens mest populära låtar sedan starten 1962.

 

De tio låtar som går in på guldlistan i år får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna även vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".