DNA ska lösa fall med tjuvjakt på järv

Polis och åklagare hoppas nu att modern DNA-teknik ska ge ett genombrott i utredningen av en tjuvjakt på järv i norra Jämtland i vintras.

Det var i februari som minst fyra personer misstänks ha dödat en järv efter en långdragen och plågsam hetsjakt med hjälp av skotrar inom Hotagens naturreservat. Polisen anser sig ha tjuvjaktens förlopp väl dokumenterad genom bland annat flygbilder över området, med spårlöporna fram till där man tror att jakten slutade.
   Men trots vädjanden till allmänheten har inga av de vittnen som man tror finns, velat berätta om sina iakttagelser. Några personer har redan hörts, upplysningsvis, men polis och åklagare är mycket förtegna om vad de samtalen gett.
   Någon död järv har inte påträffats och ingen person är ännu delgiven misstanke om grovt jaktbrott. Men polisen väntar nu analyssvar från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, på bevismaterial som man tror innehåller DNA från både djur och människor.
- Beroende på analyssvaren kan det bli aktuellt att hålla förhör med ytterligare ett antal personer, säger miljöåklagare Christer Jarlås till Radio Jämtland.