Linda Nilsson, fastighetsmäklare i Östersund.
Linda Nilsson, fastighetsmäklare i Östersund. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Bostäder

Fler föräldrar köper bostadsrätter till sina barn

1:38 min

Det blir allt vanligare att föräldrar köper bostadsrätter till sina barn, framför allt i universitetsstäder som Östersund. Nu vid terminsstarten är det högtryck.

– Jag flyttade upp till Östersund och hade ingenstans att bo och har turen att ha föräldrar som kan hjälpa mig, säger Matilda som studerar till personalvetare på Mittuniversitetet i Östersund.

Är det vanligt att man får hjälp av sina föräldrar att köpa bostad?

– I mitt umgänge är det ganska vanligt, säger Matilda.

Linda Nilsson är fastighetsmäklare i Östersund och hon märker tydligt av att allt fler föräldrar köper bostadsrätter till sina barn. Det handlar framför allt om mindre lägenheter med låg avgift centralt i stan.

Och nu i början av året, när studenterna får antagningsbesked till sina sökta kurser, är det högsäsong för föräldrar som ska köpa bostäder. Just nu ska Linda Nilsson sälja en etta på 33 kvadrat i centrala Östersund.

– Till största delen är det studenter och deras föräldrar som har tittat på den här lägenheten, säger Linda Nilsson.

Låga räntor, högre kontantinsats och amorteringskrav är några av orsakerna till att fler föräldrar köper lägenheter.

P4 Jämtland har ringt runt till flera fastighetsmäklare i Östersund, och de flesta bekräftar bilden av att föräldrars köp av lägenheter till sina barn ökar.

Men alla bostadsrättsföreningar säger inte ja till föräldrar som köper till barn som ska bo. Fastighetsmäklaren Linda Nilsson säger att det är viktigt att kolla upp hur bostadsrättsföreningen ställer sig till föräldraköp innan budgivning.

– Föräldrarna har ju oftast inte bostadsrätten som sin adress och det måste man kolla upp, att föreningen godkänner att det får vara så, säger Linda Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista