Kvinna på en gata.
Amanda Lundeteg från Brunflo är bland annat Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Företagande

Amanda från Brunflo brinner för jämställdhet

13 min

Idag hade Handelskammaren Mitt konferensen "Jämställdhet- Spelar det någon roll?" och en av föreläsarna var Amanda Lundeteg.

Förra året utsågs Amanda Lundeteg från Brunflo till framtidens mest inflytelserika personer av TCO, idag var hon i Östersund och föreläste om jämställdhet inom näringslivet för sjätte gången inom ett år.

– Jag var lite rädd över att folk hade tröttnat på att prata om jämställdhet men jag är så stolt över att vara härifrån eftersom det finns ett sådant engagemang för jämställdhetsfrågorna, säger Amanda Lundeteg, vd och talesperson för stiftelsen All Bright. 

Idag är det i landet sex procent av företagen i näringslivet som har en kvinnlig vd och det är något som Amanda tycker är för dåligt. Hon vill att det ska vara minst 50 procent kvinnor i de ledande positionerna.

– Vi jobbar för att det ska bli ett meritokratiskt näringsliv, det vill säga att det är meriterna som ska bestämma vem det är som ska rekryteras och inte vem det är härligast att spela golf, spegla sig i eller att bada bastu med, säger Amanda Lundeteg.

– I Sverige tror vi att vi är så bra på jämställdhet eftersom vi en gång i tiden toppade en jämställdhetslista. Nu har vi halkat ner till fjärde plats, tror jag så vi är fortfarande i toppen men man måste komma ihåg att vi är bäst av de sämsta. Inget land är bra när det kommer till jämställdhetsfrågorna, säger hon.

Först runt år 2040 räknar Amanda Lundeteg och hennes kollegor med att alla företagsledningar kommer att vara jämställda. 

– Personer i 40-årsåldern och äldre kommer inte att uppleva jämställda ledningar inom sitt yrkesliv så det är så jäkla deppigt. Så kan vi inte ha det så jag och mina kollegor och andra organisationer kommer att jobba med det här tills det är löst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista