Östersund

Nattvandrare upprörd över fula tag mot tjejer

4:40 min

Fula tag mot tjejer och nya tyngre droger. Det upprör nattvandrare i Östersund som P4 Jämtland träffar på fredagsnatten.

Snart ett år har gått sedan Jämtlandspolisen utredde en rad uppmärksammade överfall mot kvinnor i Östersund.

Fortfarande känner sig många kvinnor otrygga i staden på kvällar och nätter. Det är bilden som ges när P4 Jämtland följer med nattvandrare på fredagsnatten.

Francesco Petrusson har jobbat som entrévärd i 15 år och nattvandrar numera varje helg för Gå för en goare stad, som han startade upp. Han är upprörd över vad han kallar för fula tag mot kvinnor, speciellt på busstorget. Under det senaste året har han sett mycket. 

– Någon har åkt i backen, någon har blivit tagen med stryptag och slickad på kinden, någon blev dragen i håret när hon skulle kliva på bussen. Det har varit så många incidenter, säger han. 

Många tjejer som P4 Jämtland träffar under natten i Östersund berättar att de undviker just busstorget. Några berättar att de har blivit antastade och förföljda. 

– Jag försöker gå på en sida av busstorget, den bra sidan. Jag tycker det är obehagligt. Det är många blickar och visslingar, säger Ebba Qvarfell, som är ute med kompisarna Emelie Barkar och Elin Hammar. 

Ingen av tjejerna vill gå själva på kvällarna, inte ens tidigt på kvällen.

– Efter sju går jag aldrig själv. Aldrig, säger Ebba Qvarfell. 

Elisabeth Boije nattvandrar också hon för Gå för en goare stad. Hon är mest orolig över drogsituationen. 

– Det är många yngre som tar droger i den här staden. Flera gånger har jag stött på personer under 15 som är drogpåverkade, säger hon. 

Elisabeth Boije har jobbat med missbrukare i Östersund under en lång tid. Nu berättar hon att hon har sett nya droger göra entré och det handlar om heroin och opiater. 

– Det har jag inte sett förut. Jag tycker det är hemskt. Jag undrar ibland vad det är som händer i den här staden, säger hon. 

Att heroin numera finns i Östersund har tidigare bekräftats av Östersundspolisen i flera medier. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista