Porträttbild på en kvinna
Elina Andersson, samhällsplanerare på Länsstyrelsen i Östersund. Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
Riksintresse

Kritiserade riksintressen värnar viktiga värden

Länsstyrelsen: Missuppfattning att riksintressen utgör hinder
11 min

Förslaget till nya riktlinjer för direktiv kring riksintresseområden är ute på remiss. På länsstyrelsen ställer man sig frågande till kritik om hinder.

I Jämtlands län är det Strömsunds och Härjedalens kommun, Region Jämtland/Härjedalen samt Länsstyrelsen som blivit utvalda att svara på remissen som är ett slutbetänkande som kommer från miljö- och energidepartementet.

Enligt Elina Andersson är det en 500 sidig utredning som ska ligga till grund för de nya direktiven kring bestämmelserna för vad som ska kunna klassas som ett riksintresse.

Att man i Strömsund svarar att man anser att man hindras i utvecklingen av kommunen är något som Elina Andersson ställer sig frågande inför.

- För detaljplaner så har Länsstyrelsen inte upphävt någon detaljplan utifrån överprövningsgrunden att ett riksintresse inte tillgodoses under de sista tio åren.

Det finns inget som säger att det betyder stopp för utvecklingen bara för det har pekats ut som område som har nationellt riksintresse, säger Elina Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".