Östersunds tingsrätt (exteriör)
Östersunds tingsrätt dömer 18-åringen för att ha våldtagit en 13-åring och för sexuellt utnyttjande av en 14-åring. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Brott

Gymnasist dömd för våldtäkt mot barn

En 18-årig elev döms till två månaders fängelse och skyddstillsyn för att ha våldtagit en 13-årig flicka på en gymnasieskola i Östersund.

Östersunds tingsrätt slår i domenfast att den nu 18-årige mannen förgrep sig sexuellt mot en 13-årig flicka på toaletten på en gymnasieskola i Östersund strax före jul.

Enligt rätten hade 13-åringen varit på skolan för att hälsa på en kompis när hon stötte ihop med den då 17-årige killen som hon haft viss kontakt med på sociala medier.

I domen står att han med våld ha tryckt flickan mot en vägg, dragit av henne kläder, hållit fast henne och tvingat till sig sex sedan han dragit in henne på en toalett.

18-åringen döms också för sexuellt utnyttjande av barn. Det gäller en händelse med en 14-årig flicka i en bostad i Östersund i mitten av december.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till våldtäkt i båda fallen, men tingsrätten gör en annan bedömning eftersom den 14-åriga flickan frivilligt gick med på att ha sex.

Men eftersom flickan var under 15 år är det ett brott oavsett om hon samtyckt till att ha sex eller inte.

Åklagaren ville också att 18-åringen skulle dömas för övergrepp i rättssak då han misstänktes ha hotat misshandla den 13-åriga flickan om hon skulle berätta för någon om våldtäkten. På den punkten frias mannen.

18-åringen ska betala skadestånd till de två flickorna, totalt 140 000 kronor.

Det har förekommit olika uppgifter när det gäller mannens ålder. Åklagaren har gjort gällande att mannen var 18 år när brotten begicks eftersom Migrationsverket skrivit upp hans ålder med ett år.

Östersunds tingsrätt anser dock att den nu dömde mannens uppgift om när han är född ska godtas. Eftersom mannen enligt rätten var 17 år när brotten begicks döms att han till ett kortare fängelsestraff tillsammans med skyddstillsyn. Något även åklagaren yrkat på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".