kvinna i trapp framför bostadshus.
Susanne Hansson (S), kommunalråd Strömsund. Foto: Sveriges Radio
Fiberutbyggnad

Nu tar fiberutbyggnaden fart i Strömsund

Kommunalrådet: Vi fick ta tag i det själva
1:23 min

Efterlängtade bidragspengar gör att fiberutbyggnaden tar fart i Strömsunds kommun.

Som glesbygdskommun är Strömsund beroende av bidrag för att få till stånd en stor fiberutbyggnad. 

I början av 2016 skickade kommunen in ansökningar om bidrag från Landsbygdsprogrammet, som består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden

Men det dröjde nästan fram till 2017 innan de tio miljonerna dök upp. I slutet av december fick kommunen bidraget, och nu hoppas Susanne Hansson att fiberutbyggnaden tar fart. 

– Jag tror att det kommer bli en himla fart inför sommaren. Man har nu gjort färdigt stomnätet från kommungränsen söder om Hammerdal och upp till Hoting. Ny bygger man ett nät utifrån det stomnätet, berättar hon. 

Strömsunds fibernät byggs av Servanet, där Strömsunds kommun tillsammans med flera andra kommuner i Norrland är delägare. 

– Marknadsintresset var svalt när vi ville få igång fiberutbyggnaden, så vi beslutade oss för att tag i det själv för att få en utbyggnad. Därför blev vi delägare i det här bolaget, säger Susanne Hansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".