Samhälle

Attefallshus påverkar inte huspriser negativt

1:20 min

De Attefallshus som satts upp vid ÖSK-området i Östersund har inte påverkat huspriserna i området negativt. Det visar en enkät som kommunen gjort.

Det fanns en oro att Attefallshusen skulle påverka priserna på närliggande hus negativt, både hos boende i områden där dom satts upp och från kommunens sida.

Nu har Östersunds kommun undersökt om det är så i ett av områdena där Attefallshus satts upp. Det är hus vid stadion, på Lägdevägen 7 A-E, Genvägen 6-24 samt slingan Stövarvägen/Hästhagsvägen i Östersund.

Frågan som ställdes till sex mäklarfirmor i Östersund var om dom märkt av någon värdeminskning där sedan förra sommaren, eller om priserna följt utvecklingen generellt. Ingen av de sex mäklarna ser nån minskning, de flesta skriver att priserna följer den övriga marknaden eller till och med lite bättre.

– Det har varit stor efterfrågan och husen går bra. Det är ett mycket eftertraktat område, säger en av mäklarna, Camilla Nordbakk på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Har priserna gått ner någon annanstans där man satt upp Attefallshus?

– Nej, det kan jag inte säga att det är det som är märkbart isåfall, utan då är det ju läge när man kommer ut på marknaden och vad efterfrågan säger. Men jag tycker inte att det skulle vara någon anledning till att priserna i så fall går ner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista