Tandvård

Föräldrar väljer bort fluortandkräm till barnen

2:35 min

Allt fler föräldrar skippar fluor i barnens tandkräm, enligt Folktandvården. Föräldrarna har läst på nätet att det ska vara farligt att borsta med.

Uppgifterna kommer från Folktandvården som numera frågar föräldrar om de borstar barnens tänder med fluortandkräm och har märkt en ökning av föräldrar som väljer bort fluor.

– Man har läst på nätet att det är farligt, säger Kristin Gahnström Jonsson, tandvårdschef i Region Jämtland Härjedalen.

Enligt Folktandvården kan fluor kan vara farligt vid överdosering, det vill säga om man till exempel råkar sätta i sig flera hela tuber på kort tid.

– I väldigt stora mängder kan det vara skadligt med fluor men det kan inte vi få i oss här i Sverige, säger tandvårdschefen.

Folktandvården har använt sig av fluor sedan 1970-talet eftersom det har en bevisat god effekt mot hål i tänderna. Rekommendationen är att använda fluor, framförallt till små barn.

– Alternativet är att man absolut inte får tillföra något socker, och det är otroligt svårt. Men det är det som är alternativet, säger Kristin Gahnström Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista