Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Backe sjukhus
I Strömsund fanns det fyra boenden och det var Tallhöjden, hvb-hemmet i gamla sjukhuset i Backe, som stängdes ner den sista januari. "Det var ett boende som vi startade hösten 2015. Då det var flyktingkaos. Under 2016 har vi inte haft något större mottagande av ensamkommande vilket har resulterat i mindre barn och tomma platser, säger Jeanette Nilsson enhetschef för ensamkommande i Strömsunds kommun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Flyktingmottaging

Många hem för ensamkommande stängs ner i Jämtlands län

Enhetschef: Mindre barn och tomma platser
1:42 min

Många av länets kommunägda HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn läggs ner. Minskat flyktingmottagande och sänkt ersättning gör att de stängs.

I Backe, i Strömsunds kommun, har man nyligen stängt ett boende. Ett flertal personer blev då av med sina jobb.

– Det är klart att det blev uppsägningar. Nio stycken i förhandlingen, säger Jeanette Nilsson enhetschef för ensamkommande i Strömsunds kommun. Enligt henne har nu samtliga uppsagda erbjudits andra jobb i kommunen.  

I hela länet fanns det cirka 40 kommunägda HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i fjol. Enligt en kartläggning som länsstyrelsen har gjort så kommer nästan hälften av dessa nu läggas ner.

I Strömsund fanns det fyra boenden och det var Tallhöjden, hvb-hemmet i gamla sjukhuset i Backe, som stängdes ner den sista januari.

– Det var ett boende som vi startade hösten 2015. Då det var flyktingkaos. Under 2016 har vi inte haft något större mottagande av ensamkommande vilket har resulterat i mindre barn, tomma platser och då tog vi också beslutet att lägga ner et av boendena.   

Till sommaren ändras statens ersättning för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Ersättningen för ett ensamkommande barn eller ungdom sänks från 1 900 till 1 350 kronor per dygn, oavsett om man bor i ett stödboende eller ett HVB-hem.

Det gör också att flera av de kommunägda boendena i länet kommer att omvandlas från HVB- till så kallade stödboenden, vilket bland annat innebär att det är mindre personal och tillsyn.

Om det är fler stängda boenden, de är svårt sia om enligt Jeanette Nilsson.

– Inte vad jag kan säga i dagsläget. Det är ju jättesvårt att säga vad som händer under hösten, säger hon.

Hur ser det ut med inflöde, just nu med ungdomar?

– Det kommer ju inga nya barn i dagsläget. Och jag vet inte heller hur prognosen ser ut resten av 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".