Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Hjärtsjukvården har blivit bättre i region J/H

Uppdaterat tisdag 14 mars 2017 kl 06.57
Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 05.00
Forskare: Åldersdiskrimineringen har inte blivit bättre
(3:54 min)
Ambulans skyltad Region Jämtland Härjedalen
Hjärtsjukvården har blivit bättre i Region Jämtland HHärjedalen visar en ny undersökning. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Östersunds sjukhus har blivit bättre på att ta hand om personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

Men enligt forskaren och allmänläkaren i Föllinge, Gunnar Nilsson, finns det mycket att göra för att komma åt köns- och åldersdiskrimineringen inom hjärtvården.

Organisationen Swedheart släppte nyligen en undersökning. Mellan 2015 och 2016 har Östersunds sjukhus höjt sig i kvalitetsindexet från en bottenplacering till att hamna i mitten bland sjukhus i Sverige.

Swedheart är ett nationellt register och drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. För omkring ett år sedan kom Gunnar Nilsson fram till att det finns både en könsdiskriminering och en åldersdiskriminering inom hjärt- och kärlvården.

Han upplever inte att vården blivit bättre efter hans avhandling släppts.

– Det här med åldersfaktorn och att man ska utredas på rimliga villkor oberoende ålder tycker jag inte har fått fäste. Det saknar jag, säger Gunnar Nilsson till P4 Jämtland.

Hans forskning visar att sannolikheten att de som har haft hjärt-kärlsjukdomar ska få behandling med exempelvis blodfettsänkande mediciner minskar med både kön och ålder.

Gunnar Nilsson säger att det finns flera förklaringar till det.

– En dominerande orsak tror jag är att vi inte har genomarbetade program eller vårdplaner för sekundärprevention. Alltså att man aktivt erbjuder människor att bli kallade och undersökta, säger han.

En som har erfarenhet av hjärtvården i länet är Margareta Berntsson från Funäsdalen. I mitten av 1990-talet sökte hon vård eftersom hon inte mådde bra och misstänkte hjärtfel. Men läkarna tyckte att hon borde motionera mer. 

Flera år senare upptäckte en läkare av en slump att hon hade blåsljud på hjärtat, när hon sökte vård i ett annat ärende. Och det dröjde sedan länge innan hon blev undersökt för det. Det visade sig att hon hade fel på en hjärtklaff. Men eftersom läkarna tyckte att hon var så pigg att det inte behövdes en operation just då.

Men förra året gick det inte längre utan hon behövde opereras. Hon är nöjd med vården efter den senaste operationen. Men hela hennes erfarenhet av hjärtvården är att patienterna måste ligga på.

– Man måste själv vara aktiv och pådrivande. Det är synd om de människor som inte klarar av det och inte har familj och anhöriga som kan ställa upp, säger Margareta Berntsson till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".