Kartläggning

Bara fyra av tio bor kvar där de växte upp

2:04 min

Endast fyra av tio personer födda 1984 bor kvar i den kommun i Jämtlands län som de bodde i när de gick i åttan, visar Sveriges Radios kartläggning.

Det är P4 Blekinge som med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, har kartlagt vart personer födda 1984 har tagit vägen. 

Kartläggningen visar bland annat att nästan hälften av de 84:or som bodde i Ragunda och Östersunds kommun år 2000 bor kvar i dag. I Berg, Bräcke och Krokoms kommuner bor endast cirka 25 procent kvar i samma kommun som de bodde i då de gick i åttonde klass. 

32-åriga Maria Kandel är född i Brunflo och bor i Östersund. Hon har bott på andra platser under korta perioder, men har nu inga planer på att flytta från Östersund igen. 

– Jag gillar att jag har närhet till allt i Östersund. Med fjället, fiske, skoter, plocka bär och svamp. Vill jag gå ut och äta på en fin restaurang kan jag lika gärna göra det, säger Maria Kandel. 

Under torsdagen kommer även hemvändare och personer som flyttat ifrån sin hemkommun för gott vara med i P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista