Mårten Hjernquist
1 av 2
Mårten Hjernquist, biolog och ordförande i föreningen Svensk Kungsörn. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Flygande kungsörn
2 av 2
Kungsörn. Foto: Tom Stromme/TT
Rovdjur

Kungsörnen kan komma att bli hotad som art

Kungsörnens framtid och fågeln som rovdjur
5:03 min

Läget för landets kungsörnar är någorlunda stabilt men det finns en växande hotbild.

På vargsymposiet i veckan har det, trots namnet, inte bara handlat om vargar, även andra rovdjur har diskuterats. Mårten Hjernquist är biolog, jägare, fårägare och ordförande i föreningen Svensk Kungsörn och han säger att det finns en framtid för rovfågeln i Sverige.

– Utvecklingen går i alla fall inte neråt men ungproduktionen minskar, vilket kan bli ett problem på sikt, säger Mårten Hjernquist.

Det finns hot. Ett intensivare skogsbruk och färre lämpliga boträd är några av sakerna han tar upp. Även illegal jakt finns med i bilden.

– Kungsörnen är ingen snäll fågel, den tar andra fåglar och jag som fårägare har varit med om skador från kungsörnar på mina lamm, berättar Mårten Hjernquist.

Det kan skapa en konflikt mellan människan och kungsörnen, även om problemet inte är så stort.

– Det behöver handlingskraftighet för att ha kvar kungsörnen, som jägare kan man lämna döda djur i skogen till asätare men då måste man komma ihåg att ta bort blyresterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".