Region Jämtland Härjedalen

Kris inom vården – förråd byggs om till undersökningsrum

4:22 min

Östersunds sjukhus är slitet och omodernt. Allra värst är det på enheten för kvinna och barn. Snart ska fastighetsavdelningen presentera konkreta utbyggnadsplaner.

Barnmorskan Eva Roos berättar att det är trångt inne i förlossningsrummen, exempelvis när en föderska ska byta säng för transport till operation.

– Det är trångt när man ska ut härifrån. Det går inte att ställa sägen snett. Jag skulle vilja ha det lite bredare, jag skulle vilja flytta väggen här, säger Eva Roos.

Förutom att det är trångt så har de för få rum.

– Det händer att vi får förlösa på intagningsrummen. Och nästan på BB-rum, säger undersköterskan Mirjam Lundman.

Ida Åman Gerhardsson och Ville Blomé och från Såå i Åre har befunnit sig i tio dagar på BB på grund av en havandeskapsförgiftning. Allt har gått bra men de saknar ett eget badrum.

– Första dygnen hade vi ett större rum med eget badrum. Men sedan har vi blivit förflyttade till ett vanligt rum och då får man dela badrum med andra. Det känns viktigt med ett eget badrum, säger Ida Åman Gerhardsson.

– De som jobbar här ska ha det lättsamt. Upplever de att det är krångligt och tar längre tid så tycker jag att det ska förbättras, säger Ville Blomé.


Det finns inga planer på att bygga ett helt nytt sjukhus eftersom det är för dyrt. Däremot har det under sju år funnits idéer om att bygga om och till det nuvarande sjukhuset för att göra lokalerna mer ändamålsenliga. Men de förmodat stora kostnaderna har fått politikerna att tveka.

Enligt områdeschefen för område kvinna, Irene Hoglert säger att läget är akut.

– För två veckor sedan plockade vi ut ett förråd och har beställt in en dörr så att vi har ett rum till så att vi kan göra mindre undersökningar, berättar hon.

Men nu har det börjat röra på sig. Politikerna har gett tjänstemännen i uppdrag att ta fram en fastighetsutvecklingsplan. Och de olika verksamheterna har fått frågan om vad de har för behov.

Men det kommer det att dröja länge innan alla politiska beslut är fattade. Och om det verkligen blir av kommer det i så fall ske i etapper under 10 till 15 år. Troligen kommer det att bli två eller tre nya huskroppar och enligt fastighetsavdelningen kan det komma att kosta miljarder.

Områdeschefen Irene Hoglert säger att de inte kan vänta så länge till. Antalet förlossningar har ökat kraftigt den senaste tiden.

– Fortsätter förlossningstalen att öka klarar vi inte många år till, säger Iréne Hoglert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista