Storsjöbadet Östersund exteriör vintertid
Simklubben Ägirs varning har fått stor spridning på sociala medier. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Ofredande

Storsjöbadet tar avstånd från simklubbs varning till föräldrar

Badhushefen: Det är en bild vi inte känner igen oss i
4:51 min

Ett gäng killar har portats från Storsjöbadet sedan de antastat tjejer. Händelsen fick Simklubben Ägir att gå ut med en varning till föräldrar.

Det var i fredags som några tjejer på Storsjöbadet i Östersund slog larm hos personalen att de blivit antastade av ett gäng killar.  

Även polis tillkallades och de misstänkta killarna, som kunde identifieras, har portats från badhuset enligt de rutiner som finns.

Efter incidenten gick Simklubben Ägir ut i ett mejl och uppmanade föräldrar att inte låta sina döttrar gå ensamma mellan bassängerna och omklädningsrummen.

Enligt mejlet skulle det ha förekommit att ungdomsgäng flera gånger sedan december citat "tagit på främst unga tjejer".

Varningen har fått stor spridning på sociala medier. Föräldrar och andra är upprörda för att kommunen inte gått ut med information.

Badhuschefen Joakim Halvarsson är förvånad över simklubbens uppgifter och tar avstånd från dem. Halvarsson känner inte till några liknande incidenter sedan i somras, förutom det som skedde i fredags.

När P4 Jämtland talar med SK Ägirs huvudtränare Patrik Axenbo säger han att mejlet handlar om två incidenter, den i fredags samt en händelse i början av februari när en äldre man ska ha blottat sig för några mellanstadiepojkar i bastun, vilket P4 Jämtland rapporterat om.

Det handlar också om att simklubben noterat att unga tjejer gått undan när det kommit killgäng som tagit plats. Men klubben har inte sett någon bli fysiskt antastad enligt Patrik Axenbo.

I ett pressmeddelande på Östersunds kommuns hemsida gör SK Ägirs ordförande Putte Eby en pudel.

– Det här blev inte bra, säger han.

Till P4 Jämtland säger Putte Eby borde klubben borde tänkt sig för vad man skrev mejlet.

– Hade vi med facit i hand insett att "nu kommer någon förälder att lägga ut det här på facebook - och så växer det till världens grej" så hade vi kanske varit mer noggranna med formuleringarna.

– Det här var mer tänkt som en intern grej. Om det skulle hända att våra simmare blev utsatta, det har aldrig hänt hittills. 

Joakim Halvarsson skriver i ett meddelande till upprörda föräldrar att händelsen i fredags är ett enskilt fall som gått vidare till polisen. Därför har badhusledningen inte sett anledning att gå ut med allmän information.

– Det kan finnas anledning att gå ut med information om det är flera händelser, så som vi gjorde förra våren.

– Nu ser vi det här som en enstaka händelse som dessutom blivit polisärende - då är det vanskligt att gå ut och informera allmänt eftersom det kan anses störa polisarbetet, säger Joakim Halvarsson till P4 Jämtland.

Under tiden oktober 2015 till och med maj 2016 var det vissa problem på badhuset med nyanlända ungdomar som antastade tjejer och ett omfattande åtgärdsprogram tillsammans med Socialförvaltningen togs fram.

Efter det har badhuset inte fått larm om fler liknande händelser förrän i fredags enligt Joakim Halvarsson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".