Skola

Nationella prov blir av trots läcka på sociala medier

2:00 min

Efter uppgifter om att delar av de nationella proven i svenska läckt ut i sociala medier kan provet komma att ersättas på flera håll. Men så verkar det inte bli i Jämtlands län.

P4 Jämtland har gjort en rundringning till rektorer på flera skolor i Jämtlands län och alla uppger att de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk blir av som tänkt under fredagen.

Jag är inte speciellt bekymrad.

Enligt uppgifter från flera rektorer i Sverige har delar av de nationella proven läckt ut på förhand och Skolverket har därför gått ut med information om att ersätta proven vid misstanke om fusk. Det är upp till varje rektor att besluta om ersättningsprov ska användas, enligt Skolverkets pressmeddelande.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det innebär ju att syftet med provet blir fel och att elever missar chansen att kunna visa vad de kan, säger Anna Westerholm på Skolverket.

Skolinspektionen har informerats om läckan och de kommer att ta kontakt med berörda rektorer under dagen för att se hur man kan gå vidare.

– Ibland kan det vara vid kopiering att någon glömmer ett prov framme på skrivbordet, det är svårt att spekulera i vad som har hänt i det här fallet. Det är alltid den mänskliga faktorn, säger Westerholm.

Rekotorn på Gällö skola Jonas Tagesson säger att de kommer att hålla de nationella proven som planerat:

– Jag är inte speciellt bekymrad heller. Jag tänker också så att det är ganska lätt att se om det är någon elev som gör ett bättre resultat på nationella provet än vad man normalt gör, säger Jonas Tagesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista