Två musikskoleelever spelar tvärflöjt.
Vilma Gustafsson och Linnéa Dahlberg spelar tvärflöjt. Foto: Amanda Duregård/Sveriges Radio
Skolan

Barn i glesbygd drabbas värst om musiklektioner flyttas till fritiden

Inger Runsten: Många elever är beroende av skolskjuts
0:30 min

Kulturskolornas undervisning bör flyttas från skoltid till fritiden, enligt en ny utredning. Kulturskolan i Ragunda befarar att barnens möjlighet att delta försämras.

Utredningen från kulturdepartementet har fått stark kritik i flera av de remissvar som skickats in från landets kommuner.

I Jämtlands län är har fyra kommuner svarat:

Bergs kommun
"Utredningen innehåller motsättningar och ger i vissa stycken för stora tolkningsmöjligheter. Utredningen säger å ena sidan att kulturskolan ska vara en pedagogisk skolform på egen grund som ska ge alla barn och ungdomar tillgång till en jämlik och tillgänglig kulturskola och att undervisningen ska utgå från barnets egna erfarenheter och intressen. Å andra sidan att undervisningen ska ske på barns och ungas fria tid och utövas i första hand i grupp."

Bräcke kommun
"Vi inser att det finns en inbyggd konflikt mellan den frivilliga kulturskolan och den lagstyrda grundskolan i departementens ögon. Men att bortse från det gör ingenting bättre. I Bräcke kommun är det hela enkelt, vi måste ligga inom ramen för skoldagen för att vara tillgängliga för alla elever."

Ragunda kommun
"Vi ser med stor oro hur utredningen tar riktningen från grundskolan istället för att ta tag i en tydligare samverkansgrund. En kulturskola som är väl integrerad med grundskolan är för oss en framgångsfaktor. Vi kan dra fördel av varandras verksamheter! För oss som liten kommun är det också oerhört viktigt att kulturskolans verksamhet sker under eller i samband med skoltiden eftersom vi är helt beroende av skolskjutsarna."

Åre Kommun
"För små kommuner på landsbygd så är det viktigt att kulturskolan ska kunna bedrivas under eller i samband med skoltid för att inte riskera att barn och unga hamnar utanför skolskjuts eller annat. Åre kommun ser vikten av att integrera kultur- och musikskolan in i skolans verksamhet."

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".