Karta Ramund berget Härgedalen
1 av 2
Lavinen ska ha gått i området Osthang, utanför pistsystemet.
Skarsfjället, Ramundberget. Foto: Ramundberget
2 av 2
Skarsfjället, Ramundberget. Foto: Arkiv/Ramundberget
Lavin

Stor sökinsats efter lavin i Ramundberget

Polisen: Får in svaga signaler från en transponder
0:41 min

En stor sökinsats pågår efter den lavin som gick i Ramundberget under lördagen. Ingen människa är anmäld saknad men insatsen fortsätter under söndagen.

Klockan 14.36 på lördagen fick polisen ett larm om att det gått en lavin i Ramundberget och vakthavande befäl beslutade om fjällräddning.

− Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon person ska ha dragits med i lavinen, säger Börje Öhman vid polisen.

Fjällräddare och pistörer söker igenom området.

Vid 16.20 meddelade polisen att helikopter är framme med personal och tre lavinhundar. Insatsen omfattar i nuläget mer än 20 personer och fler resurser är på väg.

En fjällräddare var på plats i området när lavinen inträffade. Sjö- och flygräddningscentralen är även de på väg till Ramundberget med helikopter.

Lavinen har gått i området Osthang, i en del som ligger utanför pist- och liftsystemet. Området är populärt bland off-piståkare.

Under sökinsatsen har man fått in mycket svaga signaler från en transponder, som skulle kunna indikera att någon ligger under snön.

– Ingen person är anmäld saknad och det finns inga spår in i området. Men signalen gör ändå att det har varit en stor sökinsats i området under hela kvällen och natten, säger Börje Öhman.

Insatsen avslutades tillfälligt vid fem-tiden på söndagsmorgonen och återupptogs vid nio-tiden eftersom polisen vill försäkra sig om att de svaga signalerna inte kommer från någon person.

Eventuellt kommer man även att gräva på något ställe för att konstatera att det inte finns någon under snön.

– Men jag vill dock betona att det är ingen som är anmäld saknad, säger Börje Öhman.

Vid 13.05 på söndagen meddelade polisen att de hade börjat dra tillbaka sina resurser från sökområdet.

Men flera fjällräddare fortsätter med sonderingssök på platsen.

Det inte kommit in några nya uppgifter till polisen om att någon skulle ha hamnat i lavinen och ingen person har heller anmälts försvunnen under dagen.

Det finns ingen prognos för hur länge sökarbetet i Ramundberget kommer att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".