Region Jämtland Härjedalen

Miljardlån ska finansiera sjukhusbygge i Östersund

0:44 min

Östersunds sjukhus planeras att byggas ut och byggas om för tre miljarder kronor. Pengar som måste lånas.

Östersunds sjukhus är i sin nuvarande form trångt och inte helt ändamålsenligt, enligt Region Jämtland Härjedalen. Därför finns det planer på att bygga ut sjukhuset och att bygga om befintliga byggnader.

– Det är en jättestor investering och den kommer att pågå under minst tio år, det är stora pengar någonstans kring tre miljarder, säger Ann-Marie Johansson som är Socialdemokratiskt regionråd i Region Jämtland Härjedalen.

Regionen kämpar med ett underskott på flera hundra miljoner kronor och måste därför ta ett stort lån för att kunna bygga det nya sjukhuset.

– Det finns inget annat sätt än att låna pengarna. I slutet av april kommer den svenska vd:n för Europeiska investeringsbanken hit och då ska vi titta på om vi har en möjlighet att få förmånliga lån där, säger Ann-Marie Johansson.

Tjänstemännen inom regionen håller just nu på att ta fram en fastighetsutvecklingsplan som regionfullmäktige ska ta beslut om nästa år.

Bygget av framtidens Östersunds sjukhus kan påbörjas tidigast 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista