Härjedalens kommun

Delade meningar om utköpet av miljö- och byggchef

2:12 min

Meningarna går isär kring att Härjedalens kommun har köpt ut miljö- och byggchefen för 1,3 miljoner kronor när kommunledningen inte längre har förtroende för henne.

Flera kommunanställda som P4 Jämtland pratat med säger att Irene Kolare varit den bästa chef som de någonsin haft.

I synnerhet i samband med de omfattande tillsyner som skett på skolor och äldreboenden i Härjedalen de senaste året, som bland annat lett till att delar av Södra skolan i Sveg stängts ner under en period och nu står inför omfattande renoveringar och eventuell nybyggnation.

Men andra i personalen säger att de aldrig ville att hon skulle anställas. Enligt fackliga representanter ansåg de från start att de inte tyckte att hon hade de ledaregenskaper som de förväntat sig.

Missnöjet har inte lett till avsked eller andra arbetsrättsliga åtgärder utan Irene Kolare slutar genom en uppgörelse med Härjedalens kommun där hon får 24 månaders lön, vilket motsvarar 1,3 miljoner kronor.

– För att gå på ett avsked så krävs det många och starka skäl för att ett sådant ska hålla i en arbetsdomstol. Vi har bedömt att risken finns att det inte skulle hålla, säger kommunchef Gunnel Gyllander.

Orsaken till att Gunnel Gyllander nu tappat förtroende för Irene Kolare säger hon är arbetsledningsförmåga.

– En fråga om förhållningssätt genetmot både medarbetare och kollegor.

P4 Jämtland har även pratat med den utköpta miljö- och byggchefen Irene Kolare och hon säger att hon inte vill kommentera uppgörelsen, men hon är mycket förvånad över att Gunnel Gyllander hävdar att det är en arbetsledningsfråga. Hon menar att det är andra skäl som ligger bakom uppgörelsen.

Plansamordnaren Kicki Hallgren är utsedd till tillförordnad förvaltningschef fram tills ny chef rekryterats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista