Brott och straff

Tjänsteman återkallade p-böter – åtalas för grovt tjänstefel

0:55 min

En högt uppsatt tjänsteman i länet åtalas misstänkt för grovt tjänstefel efter att hen rutinmässigt skrivit av parkeringsböter hen ansett varit felaktiga.

Det hela upptäcktes av en slump. En parkeringsvakt som slarvat med stavningen på ett registreringsnummer gjorde att fel person fick kravbrev hem i brevlådan. Polisen kopplades då in, eftersom de är ansvarig myndighet för att ta emot bestridanden av parkeringsanmärkningar.

När polisen tog kontakt med Transportstyrelsen märkte de dock att den felaktiga boten redan återkallats - av en kommuntjänsteman.

Nu åtalas tjänstemannen misstänkt för grovt tjänstefel för att ha återkallat två parkeringsböter sommaren 2015.

En av böterna ska ha gällt hen själv och den andra en av kommunens bilar.

Tjänstemannen uppger i förhör att hen rutinmässigt under många år återkallat böter som hen anser vara felaktiga och att det funnits ett samförstånd med polisen om detta.

Dessutom menar tjänstemannen att många kommuner gör likadant, trots att det saknas stöd i lagen.

Förutom att återkalla parkeringsböter noterar polisen i förundersökningen att tjänstemannen dessutom utfärdat parkeringstillstånd till sig själv, vilket enligt förundersökningsledaren ska strida mot gällande jävsregler i Förvaltningslagen.

Tjänstemannens chef säger till P4 Jämtland att man ser allvarligt på det inträffade och att man tillsvidare har tagit bort aktuell tjänsteman från att hantera parkeringsböter.

– Nu får vi se vad domstolen kommer fram till, säger chefen till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista