Samhälle

Härjedalen vill ändra på folkbokföringen

1:12 min

Härjedalens kommun vill ändra på folkbokföringsreglerna om att antalet invånare räknas från den första november – för att få in mer skatteintäkter.

Härjedalens kommun vill ändra systemet för folkbokföring. I dag räknas antalet invånare och därmed antalet skattebetalare från den första november.

Men då har många av säsongsarbetarna på turistanläggningarna inte kommit och hunnit skriva sig i kommunen. Därmed förlorar kommunen många miljoner i skatteintäkter.

– Antingen kan man ha det löpande under året eller så kan man ha det från den första januari. Det skulle vara bättre för vår del. Om man tittar från den första november 2016 till första januari 2017 så har vi ökat med 50 personer, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C).

Han berättar att det motsvarar omkring fyra miljoner kronor i ökade skatteintäkter.

Anders Häggkvist tycker att det är hög tid att se över folkbokföringssystemet eftersom det har sett ut så under en längre tid.

– Det är en relik från statartiden. Det är omodernt, säger han.

Anders Häggkvist har uppvaktat regeringen om en ändring av systemet, men har fått svar att regeringen inte har för avsikt att ändra reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista