Krister Lindberg, medlem i Revsunds fiberförening
1 av 2
Krister Lindberg, medlem i Revsunds fiberförening. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Erik Magnusson, Pilgrimstads fiberförening
2 av 2
Erik Magnusson, Pilgrimstads fiberförening. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Fiber

Bräcke kommun ligger långt fram med fiberutbyggnad

Krister Lindberg, medlem i Revsunds fiber
3:02 min

Om fibernätet i landet hinner byggas ut med 95 procents täckning av alla hushåll 2020 är ännu inte avgjort, men de som nu har fiber vill INTE vara utan.

59 procent av hushållen i länet hade tillgång till 100 mbit eller snabbare under 2016, en ökning med 5,5 procentenheter från året innan. Men det är lägre än rikssnittet. I hela landet hade i snitt 73 procent tillgång till bredband förra året.

På flera orter har det startats ekonomiska föreningar som tagit saken i egna händer, däribland i Bräcke. Revsunds fiberförening blev pionjärer i arbetet.

– För att få igång det här snabbt var det en bra lösning med en fiberförening, säger Krister Lindberg, medlem i föreningen i Revsund.

I Pilgrimstad fick man inga bidrag eftersom att det är en tätort, men då valde man att lägga in pengarna själva och göra jobbet på egen hand.

– Det krävdes ju att ortsborna hade förtroende för att det faktiskt blev av, eftersom att de var tvunga att lägga ut pengar innan vi tagit ett enda spadtag, berättar Erik Magnusson, projektledare i Pilgrimstads fiberförening.

Skulle du rekommendera den här lösningen till andra?

– Ja, om man är beredd på en fruktansvärd massa jobb, säger Erik Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".