Kommunikationer

Direktupphandling ska rädda nattågen till Jämtland

2:26 min

Nu är regeringen beredd att satsa på speciallösningar för att rädda nattågen till bland annat Jämtland - för att rädda sina egna miljöpolitiska ambitioner.

Regeringen planerar att fatta beslut om att Trafikverket ska direktupphandla nattågstrafik på tre linjer, Malmö-Stockholm, Göteborg/Stockholm-Östersund/Åre och Stockholm-Luleå-Narvik. Med beslutet får SJ med stor sannolikhet tillbaka sin ensamrätt på nattåg.

– Nu har tre av fyra nattåg till Jämtland lagts ner och vi ser mer och mer persontrafik som flyttar över till flyget. Det är ju rakt emot regeringens klimatambitioner, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till SVT:s Rapport.

Lösningen lär gå ut på att en operatör får i uppdrag att bedriva nattågstrafiken under en viss tidsperiod.

Detaljer kring satsningen kommer regeringen att återkomma med under året. 

 – Det fantastiska är att man tänker göra något som många i Jämtland jobbat hårt för, säger riksdagsledamoten Anna Caren Sätherberg (S) till P4 Jämtland.

Det är oklart när nattågstrafiken kommer att vara i gång igen. 150 miljoner kronor avsätts till satsningen i höstbudgeten. Det handlar om medel både till drift och upprustning av tågen.

– Vi har ju sagt att produkten inte riktigt hållit måttet. Det här kan ju få många fler att välja nattåg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista