Centerpartiets ekonomiske talesperson, Per Åsling. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Per Åsling, Centerpartiets ekonomiske talesperson. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Riksdagen

Centern vill stoppa skattehöjningar utan att fälla regeringen

Per Åsling (C): Vi vill undvika regeringskris
1:13 min

Istället för att alliansen lägger fram ett eget budgetförslag vill Centern förhandla bort skattehöjningar i regeringens budget.

– Vi vill tillsammans med övriga allianspartier lyfta ut förslag i höstens budgetförhandling om t. ex kilometerskatt, flygskatt och skatt för småföretag. Det säger Per Åsling, ordförande i riksdagens skatteutskott och centerpartiets riksdagsledamot från länet

– Det vore ett konstruktivt sätt att få bort oönskade skatter utan att skapa regeringskris och kaos i den svenska statsförvaltningen.

Centerpartiet vill alltså inte fälla regeringen under den pågående mandatperioden, vilket skulle bli fallet om ett budgetförslag från alliansen får stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi sätter oss aldrig i en situation där vi förhandlar med Sverigedemokraterna, säger Per Åsling (C).

Kalle Olsson (S), även han riksdagsledamot från länet, säger att Centerpartiets strategi innebär ett högt spel med hela budgetprocessen som riskerar politisk oklarhet och parlamentarisk oreda.

– Jag undrar om opinionssiffrorna börjar stiga Centerpartiet åt huvudet, säger han till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".