Boxning

Boxningsring kastades på tippen – inget NM till Östersund

3:50 min

Östersunds boxningsklubbar tvingades tacka nej till Norrlandsmästerskapen – kommunen har slängt sin och stans enda godkända, fullstora tävlingsring.

När boxningsklubbarna i Östersund nyligen blev erbjudna att arrangera Norrlandsmästerskapen tvingades de tacka nej, sedan det visat sig att kommunens tävlingsring inte längre fanns kvar.

Ett stycke idrottshistoria

Ringen hade tillhört inventarierna i Sporthallen sedan hallen kom till. Där har många klassiska bataljer utkämpats genom åren, då boxningsgalor, ibland landskamper, var stora återkommande evenemang i Östersund.

Då var det fullsatt både på läktaren och på ringsideplatserna nere på golvet vid boxningarna i stora A-hallen. 

Vid klubbarnas efterforskning visade det sig att boxningsringen hade slängts redan för ungefär tre år sedan. Kommunen hävdar att den var för gammal och sliten för att användas. Senast den användes ska ha varit under Norrlandsmästerskapen 2007. Dessutom ansågs ingen längre veta hur man monterade ihop ringen, enligt kommunen.

Uppfyllde fordringarna

Lars-Göran Linde är tränare och ordförande i boxningsklubben BK Ängeln och han menar att ringen fortfarande gick att använda och att den mycket väl kunnat användas nästa år då Östersund fått förfrågan att återigen anordna Norrlandsmästerskapen. Han är kritisk till att kommunen inte berättade att de tänkte kassera tävlingsringen.

– Det enda var att den hade tre ringrep istället för fyra som är brukligt numera. Men sånt kan man få dispens för, säger Lars-Göran Linde.

Nu tvingades klubbarna i stan tacka nej till Norrlandsmästerskapen eftersom anrika boxningsstaden Östersund inte längre kan ställa upp med någon fullskalig tävlingsring.

Olika bud om ringhyra

De finns möjlighet att kommunen hyr in en boxningsring till klubbarna vid behov, säger Björn Sonidsson som är driftansvarig på sporthallen i Östersund. I det här fallet är det inte längre aktuellt eftersom tävlingarna redan gått till andra arrangörer.

Det råder delade meningar mellan klubbarna och kommunen om vad det kostar att köpa respektive hyra en boxningsring.

Enligt Björn Sonidsson på kommunen kostar det 150 000 kronor och uppåt att köpa en ny ring och enligt Lars-Göran Linde på BK Ängeln kostar det runt 100 000 kronor. Kommunen säger att det kostar runt 6 000-10 000 kronor att hyra en ring och klubbarna säger att det kan kosta uppåt 20 000 kronor, med frakt inräknat.

Lars-Göran Linde säger till P4 Jämtland att klubbarna nu får försöka med en ny ansökan om Norrlandsmästerskapen vid första tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista