Avstängd isväg
Det var härifrån Vällviken mannen körde ut på isvägen mot Sunne, men efter cirka 200 meter tog den mycket hårda västanvinden tag i bilen och förde den 30 meter av leden tillsammans med stora vattenmassor. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Isvägar

Hans bil blåste av isvägen och fylldes med vatten

Mannen: Det gick inte få stopp
4:43 min

Han var den siste bilisten som körde ut på isvägen och hamnade i vatten upp till bröstet – inne i bilen. Hör om dramat på Storsjön.

Olyckstillbudet skedde på söndagseftermiddagen, strax innan den aktuella isvägen stängdes för trafik.

– Det var ju hård vind, så vinden tog bilen, berättar mannen som vill vara anonym.

Han körde ut på isvägen mellan Sunne och Vällviken, som då fortfarande var öppen för trafik, när den kraftiga vinden i kombination med mycket smältvatten uppe på isen gjorde att han drev iväg till ett område vid sidan av isvägen.

– Det gick inte få stopp, varken med handbroms eller fotbroms, utan jag drev mer och mer emot vattnet, berättar mannen som vid det laget inte visste om det var en öppen vak eller inte.

Vattnet var djupt där bilen stannade och det började rinna in i bilen.

– Jag hade samma nivå på sjövattnet som jag hade inne i bilen. Det var kallt, berättar han och skrattar lite åt situationen såhär dagen efter.

Han ringde själv 112 och efter ungefär en halvtimmes tid kom Räddningstjänst och ambulans till undsättning. Mannen klarade sig bra och efter undersökning på sjukhuset fick han åka hem.

Samtliga isvägar på Storsjön är nu stängda för denna vinter. Inte för att isen är för tunn att köra på utan på grund av det milda vädret som ger för mycket vatten ovanpå istäcket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".