Stor björnskulptur utanför ingång till museum.
Så här tänker sig länsmuséet att den nya entrén till Jamtli ska se ut med den renoverade björnen från Sveg på plats. Bilden är ett montage. Foto: Privat
Regionalpolitik

April april!: Svegsbjörnen flyttas inte till Jamtli

Uitto: Vi får Härjedalen närmare Östersund
2:42 min

Region Jämtland Härjedalen vill flytta björnstatyn permanent till Östersund för omsorg och utställning.

För några veckor sen berättade Härjedalens kommun att björnstatyn i Sveg inte ska rivas, trots att den är angripen av röta. För att rädda björnen planerar nu Region Jämtland Härjedalen i samarbete med Jamtli att flytta björnststatyn till Östersund.

– Jag tycker det är viktigt att markera att svegsbjörnen är viktig. Det är som när vi flyttade överhogdalsväven. Vi för Härjedalen närmare Östersund, säger regionrådet Robert Uitto (S).

Själva flytten är tänkt att skötas med hjälp av den ryska helikopter som för några år sen användes för att flytta kraftledningsstolpar i västjämtland. 

– Ryssland har erbjudit sig att lyfta björnen från Sveg och ställa den utanför entrén till den nya nationalmuséet, säger Robert Uitto.

Kostnaden, som uppskattas till mellan en och fem miljoner kronor, ser han inte heller som ett större problem. Det finns stor tillgång till regionala utvecklingsmedel som bara ligger, menar regionrådet.

– Jag tror EU kommer gilla om vi låter svegsborna åka med. Den här helikoptern har plats för ganska mycket folk så vi kan bjuda på en resa in till stan.

Resan tillbaka till Sveg ser dock ut att hamna på Härjedalens kommun eftersom helikoptern behöver åka vidare till Ryssland på en gång.

Vi tror den går att rädda.

Museichefen Henrik Zipsane är spänd på att förvalta björnstatyn, trots att den i nuläget är i ganska dåligt skick.

– Det är alla tiders chans att visa att vi gör något för Härjedalen. Att få ta hand om världens största träbjörn, som den kallas på kommunens hemsida. Vi har tillgång till snickare och konservatorer. Vi tror den går att rädda. Det här blir fint, säger Henrik Zipsane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".