Gravid kvinna undersöks
Förlossningsvården i länet får miljontillskott. Foto: Felipe Dana
Barnafödande

Förlossningsvården i Jämtlands län får sex miljoner extra

Gabriel Wikström: Förväntar mig att de används på ett klokt sätt
0:35 min

Förlossningsvården i Sverige får ett tillskott på en halv miljard. Av det går cirka 6,4 miljoner till Jämtlands län.

Under tisdagen lovade folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström 500 miljoner kronor extra till förlossningsvården i Sverige. Pengarna fördelas efter folkmängd och får användas både i år och nästa år.

TT har gjort en ungefärlig beräkning av hur mycket pengar som går till varje län och siffran för Jämtland blir drygt 6,4 miljoner kronor.

De senaste åren har barnafödandet i Jämtlands län ökat med 30 procent vilket innebär att det behövs fler barnmorskor i länet. Det menar Iréne Hoglert som är områdeschef för kvinnosjukvården vid Östersunds sjukhus.

Hon hoppas att de extra pengar som nu presenterats kan användas till det.

Något som folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) menar att det nu finns alla möjligheter till. Regeringen har utökat utbildningsplatserna till barnmorskor med 250 stycken och de pengar som nu skjuts till kan gå till studielön när man väljer att utbilda sig till barnmorska, menar Wikström.

– Nu finns både platserna och pengarna till studielön och då förväntar jag mig att landstingen ska använda de här resurserna på ett klokt sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".