Konstgräset tar över i herrallsvenskan.
Fotboll

Herrallsvenskan i fotboll spelas mest på konstgräs

Richard Henriksson: Att ivra för förbud är inte realistiskt
1:32 min

Den första konstgräsmatchen i herrarnas högsta serie spelades 2003. Nu avgörs över hälften av matcherna på det nya underlaget, liksom i Östersund.

När Örebro tog emot Hammarby den 14 april 2003, var det första gången en match spelats på konstgräs i herrallsvenskan. Örebros 13 hemmamatcher var de enda på konstgräs den säsongen. 

Säsongen 2017 spelas 135 herrallsvenska matcher på konstgräs, 56 procent, mer än hälften. Nio av 16 lag har konstgräs på hemmaplan.

– Det går bara att förklara boomen av konstgräsplaner i Sverige på ett vis och det är ekonomi, säger Richard Henriksson och fortsätter.

– Det är billigare, enklare att underhålla och det ger klubbar från olika delar av landet ökade chanser att vara med och konkurrera. Att motsätta sig det eller till och med ivra för ett förbud, det är inte realistiskt. Konstgräs är här för att stanna.

Djurgårdens meriterade nyförvärv Kim Källström är inte förtjust. Så här sa han till Radiosportens podd Fotbollsarena.

– Jag tycker det är roligare att spela fotboll på naturgräs, det tror jag att de flesta fotbollsspelare tycker.

Men Källström bestämde sig tidigt för att inte låta konstgräset bli ett hinder för återkomsten till herrallsvenskan.

– Om några politiker tycker att det är konstgräset som ska ligga så är det som det är. Det sliter mycket på kroppen, men konstgräset på vår hemmaplan är klart över förväntan.

Vad tycker du om konstgräs - kommentera gärna på Radisportens Facebooksida

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".