Långforsens kraftstation vid långan. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Långforsens kraftstation vid långan. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio
Vattenkraft

Jämtkraft föreslås sälja Långforsen

Centerpartiet föreslår att det kommunala elbolaget Jämtkraft säljer kraftverksstationen Långforsen till en lokal förening eller stiftelse som kan ta över ansvaret.

Bakom förslaget står Centerpartiet i Östersund, Krokom och Åre som tycker det är en bra lösning för alla parter som varit inblandade i den långdragna konflikten kring Långforsen.

Häromveckan slutade rättsprocessen med att Jämtkraft har rätt att bygga om kraftstationen och börja producera vattenkraft i forsen igen. Nu vill Centerpartiet i Jämtkrafts tre ägarkommuner att förslaget att sälja Långforsen ska prövas seriöst innan man tar ställning till om kraftstationen ska renoveras.

"Vi kan konstatera att det nu finns ett nytt förslag till en intressant lösning som innebär att en lokal förening eller stiftelse köper kraftverket, tar ansvar för en restaurering av forsen och utvecklar fisketurismen i området." skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".