Fasad Mittuniversitetet Östersund
Färre skriver högskoleprovet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Färre skriver högskoleprovet

I dag skrivs högskoleprovet. Men det blir glesare i bänkraderna.

76 707 personer har anmält sig till vårens högskoleprov i Sverige. Det är 11 134 färre än förra våren.Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) tror att det beror på att ungdomskullarna är mindre och att det en god arbetsmarknad så folk väljer att ta ett jobb i stället för att fundera på att studera.

– Vi tror att det har att göra med att ungdomskullarna är mindre helt enkelt. Babyboomgenerationen kring 1991 har skrivit provet några gånger och är väl klara med det. Och så är det en god arbetsmarknad så folk kanske väljer att ta ett jobb efter gymnasiet och skjuter på planerna på högskolestudier, säger Åke Lernefalk vid myndigheten.

Högskoleprovet ökar chansen att komma in på attraktiva utbildningar på högskolor och universitet. Men provet har blivit för viktigt, enligt regeringens utredare Jörgen Tholin. Han vill att andelen som antas via högskoleprov minskar från minst 33 procent till minst 15 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".