Singelbussolycka på E45 söder om Sveg.
1 av 4
Det var 59 personer i bussen som körde av vägen på E45 söder om Sveg, de flesta skolelever i åttonde klass. Foto: Nisse Schmidt/TT
Räddningstjänsteman står vid vägen vid trafikolycka
2 av 4
Peter Nystedt, räddningstjänsten Ljusdal, möttes av många skadade när han kom till olycksplatsen. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Buss som kört av vägen bärgas av bilbärgare.
3 av 4
Olycksbussen bärgades från platsen vid 13-tiden. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Räddningsinsats med flera fordon och polishelikopter vid bussolycka
4 av 4
Det krävdes en stor räddningsinsats efter den svåra bussolyckan. Foto: Nisse Schmidt/TT
Bussolyckan i Härjedalen

Tre döda och flera svårt skadade vid bussolycka på E45

Sjukvårdsdirektör: Det är tre döda
3:12 min

Tre personer har omkommit i den allvarliga bussolyckan söder om Sveg på söndagsmorgonen och det är många skadade.

Under dagen har Ekot direktrapporterat här

Enligt uppgifter från Region Jämtland Härjedalen vid 11-tiden var det då – förutom de tre döda – sex allvarligt skadade personer, 19 med måttliga skador och 31 bedömdes som lindrigt skadade eller oskadda. 

Polisen bekräftade vid 14-tiden att tre personer har omkommit. 

Enligt en rundringning som TT gjort vårdades på eftermiddagen sammanlagt fjorton personer på sjukhus, varav sju allvarligt skadade. Dessutom ska två personer med kritiska skador ha förts med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Olycksbussen välte på E45 i höjd med Siksjön, ett par mil söder om Sveg, under söndagsmorgonen. 

I bussen åkte skolungdomar från Ängsskolan i Skene i Marks kommun, på väg till Klövsjö för att åka skidor.

Larmet kom till SOS Alarm klockan sju på morgonen. Bussen hade då av ännu oklar anledning vält och hamnat på sidan i ett dike.

Det var 59 personer ombord på bussen – 52 skolelever i åttonde klass, sex vuxna passagerare samt busschauffören.

– Chauffören är väldigt chockad, men fysiskt verkar han ha klarat sig lindrigt undan, berättar Simon Sandberg som är marknadschef och pressinformatör på Bergkvarabuss, bussbolaget som körde.

SOS kallade in alla tillgängliga ambulanser i närområdet. Flera ambulanser och ambulanshelikoptrar har deltagit i räddningsarbetet. Totalt har ett 40-tal personer från räddningstjänsten varit engagerade i räddningsinsatsen samt ett 15-tal poliser.

 – Vi har kallat på alla tillgängliga polisresurser från regioner runtomkring, sa Marie Andersson, kommunikatör vid polisens ledningscentral i norr, efter olyckan.

Bussen hade lagt sig helt på sidan enligt Peter Nystedt, räddningsledare vid Räddningstjänsten i Ljusdal. Vissa är mycket svårt skadade. Säkert ett 30-tal skadade, sa han på morgonen, och bedömer olyckan som en av de mest omfattande han varit med om.

– När vi kom var det som en krigsskadeplats. Det var sårade, ledsna människor, ungdomar, på vägen, i diket, springande runt. Det var svårt att ta in, säger Peter Nystedt.

Härjedalens kommuns krisgrupp samlades i församlingshemmet i Sveg för att ta hand om elever som var på bussen. Stödcentret har varit igång sedan kvart i åtta och vid 13-tiden fanns 28 personer som togs omhand och fick hjälp där. 

– Det är ju en väldigt tryckt stämning och en del mår inte alls bra, säger Roger Ideborg i posom-gruppen om ungdomarna som de tar hand om.

Marks kommun har öppnat Ängskolan och Familjecentrum för att stötta berörda. Även kyrkan i Skene och Kinna har öppet. 

Skadade personer fördes till flera sjukhus – i Falun, Mora, Hudiksvall, Uppsala och Östersund – uppger polisen till Sveriges Radio. Till sjukhuset i Östersund fördes först sex skadade för vård, och vid 14-tiden vårdades elva personer där, varav fyra allvarligt skadade.

Vid 13-tiden bärgades bussen ur diket. Vägen var först helt avstängd för trafik under närmare sju timmar, öppnades en kort stund vid klockan 13.45, men stängdes sedan igen vid 14-tiden på begäran av polisen på grund av kompletterande undersökningar. Stoppet gäller i båda riktningarna och kommer att vara resten av söndagen, enligt Trafikverket.

Polisen har tillsatt en haverikommission för att utreda orsaken till olyckan.

Region Jämtland Härjedalen och polisen höll en ny presskonferens klockan 17.00 på söndagen som sändes direkt via regionens Facebook-sida.

Även P4 Sjuhärad rapporterar på sin sajt.

Lyssna på fler intervjuer och rapporter här nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".