Stefan Edfeldt har överklagat placeringen av 12 Attefallshus i Lit.
Litsbon Stefan Edfeldt var en av de som överklagade placeringen av attefallshus i Lit. Foto: Staffan Andersson/Sveriges Radio
Samhälle

Attefallshus i Lit får okej trots grannprotester

Politiker: Attefallshus och aktivitetspark kan samsas
1:18 min

Attefallshusen i Lit får grönt ljus av länsstyrelsen. Nu inväntas en utredning om det även ska byggas en aktivitetspark i samma område innan det bestäms exakt var husen ska stå.

Planerna på 13 attefallshus vid fotbollsplanen i Lit bromsades in när det framkom att det tidigare funnits industrier där fotbollsplanen ligger. Något som gjorde att de kunde finnas gifter i marken.

Några av husen skulle även komma väldigt nära fotbollsplanen. En överklagan lämnades därför in till länsstyrelsen.

Men myndigheten har nu gett klartecken till bygget.

– Det har tagits markprover. Det finns visserligen små föroreningar, men det är inte någonting som kan anses vara så farligt att det inte går att bygga bostäder där, säger ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, Florian Stamm (MP).

Men bygget kommer att dra ut på tiden eftersom kommunen utreder om det ska byggas en aktivitetspark i samma område. Planerna på en aktivitetspark är ett medborgarförslag som kommunen glömt bort men nu skakat liv i.

– Den utredningen ska vara klar i maj. Och sedan får vi ta det därifrån om hur vi ska gå vidare, säger Florian Stamm.

Varken kommunen eller Östersundshem, som ska bygga, vill ha attefallshusen så nära fotbollsplanen. Östersundshem ska därför lämna in en nya ansökan där husen har flyttats till andra platser inom samma område.

Men först vill Östersundshem avvakta utredningen av aktivitetsparken.

Florian Stamm tror att det går att ha både attefallshus och en aktivitetspark i området.

– Våra planarkitekter tycker att det är möjligt eftersom området är så pass stort. Sedan ska man också komma ihåg att attefallshusen har ett tillfälligt bygglov. Så de kommer att försvinna om några år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".