Kvinna i 70-årsåldern med ljust hår tittar in i kameran.
Margareta Winberg (S) Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Politik

Margareta Winberg (S) gör comeback i rikspolitiken

"Socialtjänstlagen ska fungera likvärdigt i Ragunda och i Rosengård"
1:31 min

Regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S) har fått ett nytt nationellt uppdrag.

Regeringen vill se över socialtjänstlagen - som anses vara förlegad - och utredare blir Margareta Winberg. Det presenterades vid en presskonferens spå fredagsförmiddagen.

Både Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges socialchefer har krävt att socialtjänstlagen ska ses över, eftersom den anses vara ålderdomlig.

– En av grunderna i portalen i lagen är att det ska vara en likvärdhet i hela landet. Socialtjänstlagen ska fungera likvärdigt i Ragunda och i Rosengård. Riktigt så fungerar det inte.

– En annan är att nu när vi fått många nya personer till Sverige så har socialtjänsten fått arbeta väldigt mycket. Ett av uppdragen är att titta efter om man kan ha en omvärldsspaning så att man kan förutse och hantera kriser som kommer, säger Margareta Winberg.

Utredningen kommer att ta två år att utföra.

Margareta Winberg är ordförande i regionfullmäktige i Jämtlands län sedan 2014.

Hon kommer att sitta kvar som regionfullmäktiges ordförande samtidigt som hon har uppdraget som utredare.

– Jag hade tänkt det. Jag har försökt att rensa lite grann på några mindre uppdrag. Självklart ska jag sitt kvar som regionfullmäktiges ordförande perioden ut, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".