region, jämtland, härjedalen, sjukvård,
Region Jämtland Härjedalen. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Region Jämtland Härjedalen

Region J/H begär extern krishjälp för sin ekonomi

SKL: Vi pekar ut utmaningar
0:41 min

För att komma tillrätta med sin dåliga ekonomi begär Region Jämtland Härjedalen krishjälp från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

SKL kommer i maj och juni gå igenom regionens verksamhet för att se vilka nedskärningar som är möjliga.

Även om kommuner ofta begär hjälp från SKL så är det desto ovanligare att regioner gör det.

– När det gäller regioner och landsting är det egentligen bara Gotland som vi gjort åt tidigare. Det var för något år sedan, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till P4 Jämtland.

Hur var situationen där då?
– Man hade vissa ekonomiska problem och vårt jobb var att se vad man behövde ta tag i och vad man kan göra på ett annat sätt, säger Annika Wallenskog.

Beslutet om den externa granskningen väntas tas på ett extrainsatt regionstyrelsemöte den 18 april, uppger regionstyrelens ordförande Ann-Marie Johansson (S) för P4 Jämtland.

– Vi försöker hitta åtgärder för att minska kostnaderna. Att få någon utomstående att titta på totalen ser vi som ett värdefullt stöd i vårt arbete, säger hon.

Region Jämtland Härjedalen har ett underskott på närmare en halv miljard.

Ann-Marie Johansson gör uppskattningen att ungefär 100 miljoner kronor måste kapas från verksamheten årligen de kommande åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".