Svårt rekrytera präster till stiftets kyrkor.
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Kyrka

Prästbrist i Härnösands stift

Biskopen: Församlingar får hjälpas åt
1:14 min

Drygt var tionde prästtjänst är obesatt inom Svenska kyrkan i Härnösands stift. Under de närmaste åren kommer dubbelt så många präster att pensioneras jämfört med de som prästvigs.

I Härnösands stift finns i dag 159 prästtjänster varav nitton är vakanta. Under de kommande fem åren så pensioneras åtta präster per år i snitt och samtidigt kommer det prästvigas ungefär fyra präster varje år.

I flertalet av de församlingar som har vakanser så använder sig församlingarna av pensionerade präster.

Biskop Eva Nordung Byström säger att kyrkan försöker rekrytera präster men att det finns problem, speciellt i glesbygdsförsamlingarna.

– I tätorter och städer finns det många präster men i glesbygden finns det problem även när det gäller de här jobben. Hur ska man få präster att komma till glesbygden och hur ska deras familjer bo och leva?

För att präster ska kunna stanna kvar så menar biskopen att det handlar om kompetens och kompetensutveckling och att bygga starkare organisationer, bland annat genom att församlingar ska samverka i pastorat.

– Flera församlingar får dela på förvaltarskapet kring kyrkor, kyrkogårdar och den ekonomiska förvaltningen. Är man fler som hjälps åt så får vi resurser över för att behålla den personal som ska jobba med den riktiga kyrkliga verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".