Tre hönor och en tupp promenerar i det fria
Ekologiska höns riskerar få i sig dioxin via fodret. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Livsmedel

Ekologiska ägg fortsatt populära trots giftlarm

Större risk att få i sig gifter från ekologiska ägg.
0:57 min

Folk fortsätter köpa ekologiska ägg trots att de innehåller mer miljögifter jämfört med andra ägg.

Försäljningen av ekologiska ägg är oförändrad trots att Livsmedelsverkets kontroll i slutet av förra året visade att ekologiska ägg innehåller högre halter av miljögiftet dioxin jämfört med andra ägg även om halterna ligger under gränsvärdena.
Åsa Domeij, som är hållbarhetschef på Axfood, säger att även om halterna dioxin är mycket låga så kan de ekologiska äggen fortfarande innehålla mer dioxin än icke ekologiskt framtagna ägg.

– Det finns i alla fall risk att man får i sig mer av ekoäggen. Det är ju helt enkelt tragiskt att det har spridits så mycket gifter i miljön, den stora risken är fiskfodret.

Nu gör äggbranschen försök med att både minska inblandningen av fiskfoder i maten och att endast använda fisk som inte kommer från Östersjön.
Konventionella äggproducenter använder inte fiskmjöl i hönsfodret och har därför inte haft problem med dioxin.
De som producerar ekologiska ägg måste blanda in fiskmjöl i fodret för att hönsen ska få ett viktigt protein, det enligt EU:s regelverk säger Åsa Domeij:

– Hönsen behöver få i sig en aminosyra som heter metionin och dumt nog så förbjuder ekoförordningen det till ekologiska höns. För om det var tillåtet att tillsätta metionin till hönsfodret då skulle ingen behöva fundera på fiskfodret anser Åsa Domeij.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".