Lastbil som sopar upp grus.
1 av 3
Det har sandats rekordmycket i vinter. Nu är det dags att ta upp gruset. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Tore Åberg är gatuchef vid Östersunds kommun.
2 av 3
Tore Åberg är gatuchef vid Östersunds kommun. Han skulle vilja salta vissa vägar vid vissa tillfällen. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
David Taflin tar upp sand från vägar i Östersund.
3 av 3
David Taflin tar upp sand från vägar i Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Samhälle

Östersunds gatuchef vill kunna salta vägar

Gatuchef: Salt skulle hjälpa ibland
1:37 min

Den isiga och slaskiga vintern gör att Östersunds gatuförvaltning överskridit budgeten när det gäller att sanda. Nu vill gatuchefen ha möjlighet att kunna salta.

Det har varit nästan dubbelt så mycket grusning mot normalt den här vintern. Samtidigt har kommunen plogat ungefär lika mycket. Ännu är inte slutnotan klar men ökningen kan komma att handla om ett par miljoner.

– Det har varit kaotiskt. Det var länge sedan det var en så här konstig vinter, säger David Taflin, som just nu arbetar med att sopa upp grus åt Östersunds kommun.

Östersunds kommun berättar att de spridit omkring 13 000 ton grus den här vintern. Normalt brukar det gå åt cirka 7 000 ton.

Det är lite svårt att räkna ut hur mycket vinterns sandning kostat eftersom kommunen räknar kostnader från januari till december. 2016 kostade sandningen 3 350 000 kronor. Extrakostnaderna för den här vintern kan enligt kommunen att kosta ett par miljoner kronor mer än under en normal vinter.

Men ett problem med att grusa vägar är att det inte alltid är effektivt.

– När det är tö åker sanden igenom snön. Då måste vi sanda oftare på samma ställe. Och när det är underkylt regn hjälper det inte att sanda. Det är bara precis när vi sandat som det hjälper, efter tio minuter har det blivit en ishinna, säger Tore Åberg, gatuchef vid Östersunds kommun.

* Skulle salt vara ett alternativ?

– På vissa gatupartier när det är underkylt regn skulle det kunna hjälpa.

* Varför gör ni inte det?

– Det är en politisk fråga, säger Tore Åberg.

P4 Jämtland har varit i kontakt med ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, Florian Stamm (MP). Han säger att han är öppen för en diskussion om salt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".